Hoe leer je jouw hond af om
te bijten naar vreemden?

Voor onvoldoende gesocialiseerde honden, kan agressief gedrag een veel voorkomend probleem zijn, vooral tegenover vreemden. Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animal, vertoont maar liefst 60 tot 70 procent van de honden tekenen van agressie naar onbekende mensen, waaronder blaffen of in het algemeen onvriendelijk gedrag. Helaas kan deze agressie bij sommige honden leiden tot bijten, wat ernstige situaties kan opleveren!

Om te voorkomen dat je hond iemand verwondt, kun je die natuurlijk bij vreemden vandaan houden, maar beter nog, train je ze om dit agressieve gedrag niet meer te vertonen, door een positieve, op beloning gebaseerde techniek.

Stap 1

Ga met je hond naar een dierenarts, als het bijten gedrag is van recente datum, of als het zich voordoet als de hond op bepaalde plekken aangeraakt wordt. Bepaalde ziektes kunnen tot agressief gedrag leiden, laat de arts de hond hierop onderzoeken. Je hond zou kunnen lijden aan een onderliggende medische aandoening zoals cognitieve disfunctie, hyperthyreoïdie of een blessure die hem veroorzaakt vreemden te bijten.

Stap 2

Houd vreemden bij je hond weg tijdens bepaalde situaties die leiden tot bijtgedrag. Sommige honden bijten alleen naar vreemden terwijl ze bijvoorbeeld eten of worden verzorgd. Als dit het geval is, voorkom dan dat jouw hond getriggerd wordt in die specifieke situaties. Je kunt ook de hond aan de lijn houden op deze momenten om hem onder controle te houden en hem van happen naar andere mensen te weerhouden, maar de stress voor je hond zal er niet minder om zijn, dus kun je beter zorgen dat hij in deze situaties met rust gelaten wordt.

Stap 3

Laat je helpen door een vriend(in) om je hond z’n bijterige gedrag af te leren. Laat haar bij je komen als een ‘vreemde’ om mee te oefenen. Als jouw hond naar haar bijt, laat haar dan „ouch” zeggen met luide stem en laat haar van de hond wegwandelen en je hond negeren. Jij moet je hond dan ook negeren en elke vorm van prettig gedrag naar je hond toe stoppen, gedurende zo’n 15 minuten, om je hond het signaal te geven dat hij ongewenst gedrag heeft vertoond. Dit proces blijf je herhalen, diezelfde dag en daarna om de paar dagen, tot je hond stopt met bijterig gedrag.

Stap 4

Stel je hond bloot aan een variatie an vreemden, terwijl je hem aangelijnd hebt. Hou hem op een korte afstand van de vreemden, prijs ‘m als hij kalm reageert, terwijl hij vlakbij de vreemden is, maar niet dichtbij genoeg om te kunnen bijten. 

Ga door met dit soort sessies van zo’n 15 minuten per keer, totdat je hond zich comfortabeler voelt in de nabijheid van vreemden. Ga steeds dichterbij, maar trek je hond elke keer weg als hij bijterig gedrag vertoont, om te voorkomen dat hij fysiek contact heeft met de vreemde. Negeer hem vervolgens 3 seconden. Is hij daarna wel rustig, beloon dit goede gedrag dan door hem te prijzen en aan te halen.

Honden met angst agressie zullen soms uithalen naar vreemden, omdat deze situaties hem bang maken; het idee is om hem vreemden te laten associëren met iets positiefs, zoals voedsel, beloning of spelen.

Stap 5

Breng een snuitband aan bij je hond, als je hem uitlaat. Hiermee heb je extra controle over hem en kun je makkelijker voorkomen dat hij vreemden bijt. Laat hem aan de snuitband wennen, door te beginnen met een paar minuten en hem aan te halen en belonen als hij deze om heeft. Zo gaat hij dit met positieve gevoelens associëeren. Is hij er eenmaal aan gewend, dan draagt hij dit gedurende langere periodes zonder enig ongemak.

Effect van deze techniek is dat de hond stopt met negatief gedrag door dit hulpmiddel, maar niet omdat de hond gehoorzaam is. Een waarschuwing is hier ook op zijn plaats, want door de enorme hefboom bestaat er een reële kans op nekbeschadigingen bij de hond door het onverwacht hard zijwaarts trekken aan de lijn. Het werkelijke probleem wordt dus niet opgelost, maar het kan tijdelijk verlichting geven. Daarom is het vooral van belang om daarnaast bovengenoemde stappen te ondernemen om hem van z’n negatieve gedrag af te helpen.

Een waarschuwing is hier ook op zijn plaats, want door de enorme hefboom bestaat er een reële kans op nekbeschadigingen bij de hond door het onverwacht hard zijwaarts trekken aan de lijn.

Geef je hond een leuke hondenpenning!