Hoe houd je jouw hond bezig terwijl jij weg bent?


Oorspronkelijk hadden de meeste honden overdag werk te doen. Of het nu ging om het hoeden van een kudde schapen of het jagen op wild, honden hadden een functie in het dagelijkse leven. In de huidige tijd zijn honden geliefde huisdieren, die thuisgelaten worden, terwijl de mensen gaan werken.

Het instinct van de hond vereist hondvriendelijke activiteiten gedurende de dag, want anders kan hij destructief worden en gaan bijten op schoenen, aan banken kluiven, gaten in de tuin gaan graven of naar elke voorbijtrekkende schaduw gaan blaffen. Het verstrekken van activiteiten om je hond bezig te houden terwijl je weg bent, voorkomt verveeld, destructief gedrag.

Kom je een keer thuis en heeft je hond iets gesloopt, straf hem dan niet, want dat begrijpt hij verkeert. Hij associeert die straf dan niet met het kapotmaken van waardevolle spullen, maar met jouw thuiskomst. Alsof hij gestraft wordt omdat hij je vrolijk kwispelend begroet.

Stap 1

Laat je hond in een afgesloten gang wachten tot je terug bent, dan kan hij geen schade aanrichten, mits je er geen schoenen of andere kwetsbare zaken bewaart. Zorg ook dat hij daar zijn mand heeft, waardoor hij een plekje heeft om zich veilig terug te trekken.

Stap 2

Zorg voor hard-rubber botten om op te kauwen. De hond zal uren lang tevreden kauwen op een rubberen bot. Het geven van botten of speeltjes aan je hond kan ook zelfdestructief gedrag voorkomen, zolas kauwen op de poten of het knagen aan de eigen vacht.

Stap 3

Verberg een hondenspeeltje gevuld met hondenvoer ergens in de ruimte waar de hond verblijft. Bijna alle honden hebben een jachtinstinct, het opsnuiven van de geur van de verborgen traktaties voldoet aan zijn oerdrang en helpt graven in jouw bank en prullenbak voorkomen.

Stap 4
Geef je hond iets als een Wiggly Giggly Treatball. Dat is een leuk voederspeelgoed voor de hond. Je kunt brokjes in de bal stoppen. Wanneer je hond ermee speelt zal om de zoveel tijd een beloning uit de bal rollen. Dat houdt hem uren bezig.

Stap 5
Geef je hond een stevige knuffel. Retrievers en spaniels hebben een instinctieve behoefte om items in hun bek te houden. Hij kan spelen met zijn speelgoed, het in de lucht gooien en erop jagen, of het knuffelen als hij slaapt.

Stap 6
Huur een honden uitlaatservice in, als je overdag weg bent, om twee keer per dag met je hond te lopen. Een korte wandeling rond het blok breekt de dag van de hond en geeft hem een kans om zín behoefte te doen.

Stap 7
Overweeg het toevoegen van een tweede huisdier aan je huishouden. Als je hond kat-vriendelijk is voegt een kat gezelschap toe, zonder dat dit territoriale instincten van je hond aanwakkert.


Geef je hond een leuke hondenpenning!