Hoe tel je hondenjaren in mensenjaren?


Honden worden sneller oud dan mensen, met een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar, afhankelijk van de grootte van de hond, diens gezondheid en levensstijl. Veelal wordt de leeftijd van de hond vermenigvuldigd met 7, maar dit is niet accuraat, omdat een hond in z'n jonge jaren sneller ouder wordt dan in z'n latere jaren, vergeleken met de mens. Van de meeste rassen is het verouderingsproces in de jonge jaren vergelijkbaar, maar kleinere soorten worden vanaf volwassenheid minder snel oud dan grotere soorten. Soms kunnen ze wel 2 keer zo oud worden.

Stap 1

Als je niet precies weet wanneer jouw hond geboren is, kun je de leeftijd vrij aardig schatten. Dit kan ruwweg bepaald worden door te kijken naar de staat van zijn gebit. Een pup krijgt al zijn melktanden vanaf 8 weken oud en permanente tanden vanaf 7 maanden. Een hond van 1 tot 2 jaar oud heeft weinig tandsteen en een hond van 5 jaar oud heeft wat slijtage en vergeling van de tanden. Honden ouder dan 5 jaar kunnen ernstige tandsteen en tandproblemen hebben. Oude honden, meer dan 10, kunnen ook grijze haren in hun vacht krijgen en lijden aan staar en gewrichtsaandoeningen.

Stap 2

Bepaal of de grootte van je hond klein, middelgroot of groot genoemd kan worden. Kleine honden wegen minder dan 10 kilo, middelgrote honden variëren tussen 10 en 25 kilo en grote honden zijn meer dan 25 kilo.

Stap 3

Bereken de geschatte menselijke leeftijd van je hond. Bovenstaande kaart geeft je een volledig overzicht van de leeftijd van je hond in mensenjaren. De oranje cirkel staat voor kleine rassen, licht bruin voor middelgrote en donker bruin voor hele grote. Vroeger rekenden we voor het eerste jaar daadwerkelijk één jaar, voor ieder volgend jaar telden we zeven jaar erbij. Deze berekening klopt niet omdat pups veel sneller ontwikkelen, een pup van maanden komt overeen met de kleuterperiode van de mensen en een pup van 3 maanden is al te vergelijken met een kind die net naar de lagere school gaat. Een pup wordt dus sneller ouder dan wanneer hij volwassen is.

Er wordt ook gekeken naar de grote van hond. Grotere honden leven meestal niet zo lang en worden dus sneller oud. De levensverwachting voor de Deense dog bijvoorbeeld is maar acht jaar, een vier jaar oude Deense dog is dus al flink in de dertig is.


Geef je hond een leuke hondenpenning!