Hoe kalmeer je een opgewonden puppy?


Puppies zijn als stuiterballetjes, vol met energie, die ontploffen van opwinding op het moment dat ze iets of iemand nieuws tegenkomen. Deze onbegrensde energie kan leuk zijn bij schattige kleine puppy's, maar bij een zwaardere en sterke volwassen hond is het een stuk minder plezierig. Zo schattig als het ook mag zijn, dit hyper en opgewonden gedrag bij pups kan leiden tot ongecontroleerd, slecht gedrag als ze opgroeien. Hoe moeilijk het ook mag zijn om een gelukkige puppy te weerstaan, we moeten het zo snel mogelijk trainen om goed gedrag te vertonen en verkeerd gedrag af te leren, voordat het een gewoonte wordt!

Stap 1

Negeer opgewonden gedrag. Elke reactie van jou, terwijl je pup enthousiast en hyper is, versterkt dit gedrag. Prijs je pup zodra deze kalmeert, aai het en moedig het aan met positieve zinnen zoals "Goed zo!"

Stap 2

Geef die drukke energie een andere richting. In plaats van te reageren op het opgewonden gedrag, richt de aandacht van jouw pup op iets anders. Laat hem bijvoorbeeld de bal halen of zijn favoriete speeltje. Het verleggen van de aandacht van de pup naar iets positiefs zal helpen bij het intomen van dit hyper gedrag en is een betere uitlaapklep voor de energie.

Stap 3

Laat je pup lekker rennen. Soms lijkt jouw puppy zo opgewonden, omdat het kleine lichaam alle energie niet kan bevatten. Gebruik die energie in jouw voordeel door hem mee naar buiten te nemen en laat hem daar spelen en rondrennen. Daarna heb je een uitgeputte pup, klaar voor een lange dutje.

Stap 4
Bevorder een rustige omgeving. Bepaalde geuren stimuleren een gevoel van rust en ontspanning en werken net zo goed op dieren als op mensen. Gebruik een diffuser met een paar druppels lavendelolie om het hok of de mand van jouw pup een rustgevende geur te bezorgen. Een product als Bach Rescue is ook prima, dit bevordert  een gevoel van ontspanning door een mix van essentiŽle oliŽn en synthetische moederhond feromonen.

Stap 5
Start direct met de training van je pup. Gedragstraining moet direct beginnen, zodra je de pup mee naar huis hebt genomen. Stel vast welk gedrag je wilt kwijtraken en vervang dit door positief gedrag. Wees consequent en zorg dat eenieder die met jouw pup omgaat dezelfde regels hanteert. Dan zul je zien dat jouw pup snel goed gedrag aanleert!