Hoe lees je de lichaamstaal van jouw hond?

Wat zou het geweldig zijn als een hond kon spreken, dat wil zeggen... in mensentaal. Ze communiceren natuurlijk al met hun neuzen en met lichaamstaal. We komen zo te weten welk eten ze lekker vinden, wie hun favoriete persoon is en achter welke kat ze het liefste aanjagen. Een signaal dat belangrijk is om bij je hond te onderscheiden is agressie. Je kunt jezelf en jouw hond beschermen door te 'lezen' wanneer je hond zich bedreigd voelt en daarom de aanval wil inzetten. Om je hond de beste opvoeding te geven en jezelf te verzekeren van een trouwe vriend(in) wordt geadviseerd om de lichaamstaal van de hond goed te bestuderen en deze op te delen in componenten, om het makkelijker te kunnen begrijpen.

Stap 1

Besteed aandacht aan de 'stem'. Je hond is zonder twijfel erg vocaal en produceert een breed scala aan geluiden, variŽrend van jammeren tot laag rollend gegrom, tot voluit blaffen. Jammeren kan betekenen dat de hond bang, ziek of angstig is. Sommige honden janken wanneer ze erg enthousiast zijn, of verhogen het volume of de toonhoogte van hun blaffen om emotie te tonen. Blaffen van een hond is niet noodzakelijk een agressief signaal, ze blaffen van opwinding, geluk, verveling of frustratie. Grommen is meestal een teken van agressie, behalve bij een pup, die het grommen als een toneelstukje opvoert. Al het spelen van een puppy is uiteindelijk oefening voor het leven als volwassen hond.

Stap 2

Kijk naar de bek van je hond. Een gekrulde bek, met agressief uitziende blootliggende tanden is meestal een teken dat de hond zeer geagiteerd is en elk moment kan gaan vluchten of vechten. Ontblote tanden gaan meestal gepaard met zacht gegrom. Een tevreden hond is ontspannen en zijn mond is gesloten of ietsje geopend, of hij is aan het hijgen, om warmte af te voeren. Een hond die angstig is kan soms ook hijgen. Sommige honden grijnzen als het ware, wanneer ze zich onderdanig tonen.

Stap 3

Check de ogen van je hond, bij een tevreden hond zijn deze normaal van grootte en helder. Wanneer een hond verrast wordt kan hij zijn oogleden omhoog brengen en zo zijn expressie vergroten, vaak met daarbij de kop een beetje schuin. Agressie die voortkomt uit angst leidt tot wild uitziende ogen: de huid teruggetrokken, oogwit goed zichtbaar en pupillen verwijd. Dominante agressie toont een hond door de persoon of het dier dat het object van agressie is, strak aan te kijken. Als de ogen van de hond er kleiner uitzien dan normaal, kan hij bang, gestresst of ziek zijn.

Stap 4

Ook de staart van een hond spreekt boekdelen. Als hij gelukkig is zal hij meestal kwispelen met zijn staart. Maar een kwispelende staart betekent niet altijd dat jouw hond een goede stemming heeft, soms kan het ook een teken van agressie zijn, daarom is het van belang om dit te interpreteren in samenhang met andere lichaamssignalen. Als de staart tussen de benen is, dan is de hond bang of onderdanig. Een hond die angstige agressie vertoont houdt zijn staart strak, maar naar beneden gericht, terwijl een agressieve dominante hond de staart omhoog houdt. Wanneer dit signaal gepaard gaat met staande oren en ontblote tanden dan weet je dat het tijd is om in te grijpen, want dat is een waarschuwing dat hij op het punt staat om aan te vallen.

Stap 5

Kijk ook naar de oren van je hond. Een hond die lekker in zijn vel zit zal zijn oren normaal houden. Als hij luistert of heel alert is, zullen de oren wat hoger op het hoofd zitten. Worden ze echter meer naar achteren getrokken, dan is je hond in een vriendelijke stemming. Onderdanige of angstige honden houden hun oren naar de zijkant of plat op het hoofd.

Stap 6

Kijk naar de vacht van de hond. Opgezette haren op de schouders en de rug geven aan dat je te ver bent gegaan. Je mag kiezen: onmiddellijk ophouden, vechten of wegwezen! Elk moment kan er een aanval plaatsvinden.

Stap 7

Leer je hond het 'stil' commando om het aantal blaffen te beperken, na het commando 'spreek'. Hiermee specificeer je het spreek-commando tot 1 of 2 keer blaffen, in plaats van constant blaffen, totdat de beloning gegeven wordt. Dit doe je door je hond door het spreek-commando te laten blaffen, maar hem niet te belonen, in plaats daarvan zeg je 'stil' en wacht je tot hij stil is, dan klik je en geef je de beloning. Doe dit dagelijks 5 tot 10 minuten, tot je hond dit heeft leren begrijpen.

Geef je hond een leuke hondenpenning!