Hoe leer je jouw hond praten?

Korte, positieve training is de beste manier om jouw hond diverse korte commando's te leren begrijpen. Voorbeelden van commando's zijn 'zit', 'blijf' en 'spreek'. Het spreek-commando leert je hond 1 of 2 keer te blaffen op jouw commando.

Training is niet alleen een mentale stimulans voor je hond, maar geeft jou ook meer controle over zijn gedrag. Je kunt commando's combineren om je hond meer gecompliceerde opdrachten te leren, zoals 'rustig' voor lawaaierige honden, nadat ze het commando 'spreek' geleerd hebben. Gebruik clickertraining in combinatie met een beloningssysteem. De clicker is een klein apparaatje dat een klik-geluid voortbrengt, wat de hond leert begrijpen als commando.

Stap 1

Leer je hond het geluid van de clicker in verband te brengen met een beloning. Doe dagelijks sessies van 5- tot 10 minuten waarin je een klik beloont met een hondensnack. Wacht ongeveer een minuut tussen het klikken en het geven van de beloning. Doe deze training net zolang tot je hond het geluid van de klik in verband brengt met een beloning.

Stap 2

Zeg de verbale opdracht 'spreek', zorg vervolgens dat je hond gaat blaffen door bijvoorbeeld het favoriete speeltje van je hond voor hem te houden zonder deze te geven. Andere manieren om hem te 'triggeren' zijn het kloppen op een deur of door een hondensnack voor te houden, maar niet te geven. Als je hond vervolgens begint te blaffen, klik en geef hem de hondensnack.

Train je hond 5 of 10 minuten per dag op deze wijze, totdat je hem niet meer hoeft te provoceren om te gaan blaffen, maar dat het commando 'spreek' voldoende is.

Stap 3

Leer je hond het 'stil' commando om het aantal blaffen te beperken, na het commando 'spreek'. Hiermee specificeer je het spreek-commando tot 1 of 2 keer blaffen, in plaats van constant blaffen, totdat de beloning gegeven wordt. Dit doe je door je hond door het spreek-commando te laten blaffen, maar hem niet te belonen, in plaats daarvan zeg je 'stil' en wacht je tot hij stil is, dan klik je en geef je de beloning. Doe dit dagelijks 5 tot 10 minuten, tot je hond dit heeft leren begrijpen.

Stap 4

Geef het spreek-commando, reageert je hond met 1 of 2 keer blaffen, klik dan en geef een beloning. Blaft je hond echter vaker,, stop dit dan door het commando 'stil'. Geef weer het commando 'spreek' en klik en beloon alleen na 1 of 2 keer blaffen. Ga hiermee door totdat je hond doorheeft dat 'spreek; staat voor 1 of 2 keer blaffen.

Geef je hond een leuke hondenpenning!